Prevenciou postihnutia sú vitamíny, nie potrat!

transparentpixel

Venujte CBR 2% Vašich daní

transparentpixel

Za slobodu voľby v očkovaní

transparentpixel

Čakáš nečakane dieťa?

 

transparentpixel

Prekvapujúca príčina 80% rozvodov

Dobre vedieť ešte pred manželstvom, no i pred romantickým valentínskym večerom. | 13.2.2017

Dnes si väčšina párov sex pred vstupom do manželstva vyskúša vo viere, že tak treba, aby nekupovali mačku vo vreci. Lenže tak si berú do manželstva rovno vlka.

 

Štatistika rozvodov vykazuje ako dôvody rozdielnosť názorov, pováh, záujmov u 80% párov . Takže po tom všetkom, niekoľkoročnom chodení, spoločnom bývaní a spoznávaní všetkého, ešte aj ako si ten druhý odkladá ponožky a vytláča zubnú pastu, zistia, mnohokrát krátko po vstupe do manželstva, že sú rozdielni a nedokážu spolu ďalej žiť?!

 

Dôvodom je práve predmanželský sex. Predtým než dvaja urobia rozhodnutie na celý život potrebujú mať triezvi pohľad jeden na druhého. No sexuálna vášeň robí človeka “opitým”, zaslepeným, polepeným. Hormón oxytocín vytvára tak silné puto, ako superlepidlo, keď dvaja pociťujú túžbu byť spolu za každú cenu.

 

Samozrejme, že tento hormón pôsobí aj pri sexe v manželstve a tam je jeho miesto. Pomáha páru prehliadať maličkosti, drží ich pokope, keď prídu strasti s deťmi a pod. Lenže to za predpokladu, že muž a žena nemajú vážne rozpory vo svojom pohľade na svet, v správaní a konaní, v životnom štýle v prioritách. Jednoducho sú zladení po intelektuálnej, emocionálnej a duchovnej stránke. Keď príde celoživotný sľub, potom je ľahké zladzovať sa sexuálne po zvyšok života. A aj keby tu mali ťažkosti, s láskou ich prekonajú. Len veľmi malé percento rozvedených udáva sex ako dôvod rozvodu.

 

Ale keď nastanú sexuálne problémy vo vzťahu bez záväzku manželstva, vtedy je najčastejším riešením rozchod. Ak však tieto problémy nie sú, lebo pár spolu sexuálne žije a vyzerá zaľúbene, je takmer isté, že skôr či neskôr problémy prídu práve, keď sexuálne opojenie vyprchá. A to vyprcháva len preto, že si človek viac a viac uvedomuje problematickú realitu života s človekom, ktorý ho priam spútava, ale zároveň vyplavujú sa čoraz väčšie rozpory, ktoré doteraz nebolo cítiť.

 

To môže okrem rozvochodu či rozvodu viesť aj k inému problematickému správaniu, depresiám, alkoholizmu, unikaniu zo vzťahu k workoholizmu či iným potenciálnym partnerom. Jednoducho je treba druhú osobu, s ktorou človek chce ísť do manželského zväzku, poznať hlavne podľa toho, či sa vie obetovať, niečo si odoprieť, vie mať úctu a pochopenie a nielen hľadá pre seba uspokojenie, potešenie, prospech či popularitu. A to garantuje len hlava čistá od oxytocínu.

 

valentinkaOxytocín sa však tvorí už pri vášnivom bozkávaní. Takže pozor na to. Od vášnivého bozkávania je len malý krôčik k sexu, takže nečudo, že to patrí do manželskej predohry. Vášnivé bozky sú iste francuzáky, no pochopiteľne aj bozk na ústa osoby, ktorá je objektom zaľúbenosti, človeku spôsobí zrýchlenie tepu. Azda dobrá rada preto je, nezačínať vzťahy bozkávaním, ale poznať človeka dobre predtým, než dôjde k bozku. Poznať dobre znamená vedieť, či je to dobrý “materiál” do manželstva a či druhá osoba má naozaj vôľu ísť do manželstva. So zasnúbením samozrejme aj prejavy lásky a pozornosti sa zintenzívňujú. No zasnúbenie ešte nie je záväzkom, len sľubom k manželstvu.

 

Je možné byť zaľúbený aj bez sexu. Vtedy zaľúbenosť, keď jej prejavy majú správne načasovanie, prerastie až do lásky. Motivuje k záväzku, ktorý je nevyhnutný pre sex. Načo kupovať kravu, keď je mlieko zadarmo – hovorí anglické príslovie.

 

Záväzok je nevyhnutný pre sex už z podstaty samotného fyzického aktu. Pri sexe môže dôjsť stále k otehotneniu, aj kondóm aj hormonálna antikoncepcia môžu zlyhať. Práve pre tento dôvod je dôležité, aby sa muž zaviazal k manželstvu so ženou predtým, než môžu splodiť dieťa a teda než začnú so sexom. Je to však aj ochrana pre ženu, ktorá najviac pociťuje pôsobenie oxytocínu, aby po sexe neostala so zlomeným srdcom a ešte aj sama s dieťaťom.


Kategória: Manželstvo