Prevenciou postihnutia sú vitamíny, nie potrat!

transparentpixel

Venujte CBR 2% Vašich daní

transparentpixel

Za slobodu voľby v očkovaní

transparentpixel

Čakáš nečakane dieťa?

 

transparentpixel

Chcete si vychutnať materstvo?

Vyhnite sa chybám pri pôrode, ktoré spôsobia reflux a koliky bábätku. | 2.6.2016

Po tom, čo sa mojej sestre po šiestich rokoch od prvého dieťaťa zopakovala znova tá istá trauma aj s ďalším dieťaťom – medzitým som sa ja stala matkou troch bezproblémových detí - pričom neustále počúvam a čítam to isté o bábätkovských problémoch s kolikami a refluxami (vraj až 50% do 3 mesiacov), odmietam veriť ďalší lekársky mýtus, že reflux u bábätiek je geneticky podmienený nedovyvinutým zvieračom medzi žalúdkom a pažerákom. Dokázali Vám to vyšetrením ultrazvukom? Neverte.

 

Za moje bezproblémové tehotenstvá, pôrody a bábätká vďačím hlavne môjmu mužovi, ktorý pravidelne číta Dr. Mercolu a je podporovateľom Weston A. Price Foundation. Ale aj ďalší nekonvenční lekári, podporujúci skôr prirodzené prístupy a liečbu, Vám potvrdia, že reflux nespôsobuje veľa kyseliny, ale práve naopak jej nedostatok. Príčinou sú nesprávne baktérie v tráviacom trakte, ktoré dráždia zvierač. Existuje k tomu kopec štúdií, pričom najčastejšou príčinou refluxu u dospelých je helicobakter pylori, ktorý sa vyskytuje u 70% populácie.

 

materstvoNapokon aj test potvrdil prítomnosť zlých baktérií u oboch detí mojej sestry, teraz aj pred 6 rokmi, ktoré podľa lekárov získali ešte v pôrodnici. V 6. týždni dochádza k vrcholu koliky u bábätiek, keď sa pôrodničné baktérie už stihnúť dosť namnožiť. Neuveriteľné, ale je to fakt, že počet mikroorganizmov na povrchu a vnútri ľudského tela je väčší ako samotný počet buniek samotného tela. Je fascinujúce čítať o interakcii tela matky a bábätka na mikrobiálnej úrovni. Ďalej už prekladám z článku na Healthline:

 

Najdôležitejšia vec, ktorá sa kedy stane tvojmu mikrobiómu, je moment narodenia. Deti narodené vaginálne dostanú svoju prvú hlavnú dávku mikróbov od svojich matiek, keď prechádzajú pôrodným kanálom. Tieto prospešné baktérie zahŕňajú Lactobacillus, ktorý pomáha štiepiť laktózu v mlieku na vytvorenie energie. Viac Lactobacillov kolonizuje vagínu matky, keď sa približuje jej termín pôrodu, aby rýchlo preskočili na dieťa a pomohli mu stráviť materské mlieko. Deti, ktoré sa narodia cisárskym rezom dostanú prvú dávku mikróbov z kože ich matiek, z kože lekárov a sestier v pôrodnici. Výskumníci majú obavu, že práve pre cisársky rez novorodenci nedostanú baktérie, ktoré potrebujú, od matky, čo spôsobí, že budú menej prospievať.

 

Na NewYorskej univerzite dokonca prišli s riešením pre tie ženy, ktoré musia mať cisársky rez. Hoci to je prvá vec, ktorej sa treba pri pôrode vyvarovať a ostať skeptická voči silným lekárskym prehláseniam, že cisársky rez je istejší, menej rizkantný pre nejaký “vážny” dôvod. Ale aj bez nabádania lekára, ktorý je viac ohodnotený za cisársky rez, ktorý je ľahšie manažovateľný ako niekoľkohodinový, ak nie niekoľkodňový priebeh prirodzeného pôrodu, sa dnes dokonca samotné ženy bez opodstatnených dôvodov dožadujú cisárskeho rezu. Na internete je hororových príbehoch o vaginálnom pôrode neúrekom a tak v snahe vyhnúť sa bolesti volia cisársky rez. Mnohé pôrodnice v SR vykazujú dokonca 50% mieru cisárskych rezov.

 

O tom, prečo sú vaginálne pôrody tak často hororové, som už kedysi písala. Žiaľ, lekárske zásahy tomu významne napomáhajú a zároveň samotný priebeh pôrodu komplikujú. Nie je to len u nás. Dokonca v Británii toto nedávno prehlásila aj vládna inštitúcia, ktorá odrádza ženy s nízkorizikovými tehotenstvami k pôrodom v pôrodniciam, nakoľko tam existujú alternatívy - tak doma ako aj pôrodných domov. Prirodzený pôrod bez zásahu lekárov je úžasný zážitok pre ženu, ktorý ju emancipuje, ale aj silne spojí s dieťaťom a svojim telom.

 

Ak však nie je iná možnosť ako cisársky rez, je tu technika “gáza vo vagíne”, ktorú vyvinula profesorka Maria Gloria Dominguez-Bello, PhD na NewYorskej univerzite. Aby dieťa získalo viac mikróbov od matky pri cisárskom reze, ešte pred ním lekári namočia gázu na hodinu vo vagíne matky a po tom, čo dieťa vyberú z maternice, nanesú gázu na dieťa od hlavy až po päty. A hoci táto metóda zdvojnásobí počet vaginálnych baktérii u bábätka porodeného cisárskym rezom, predsa je to šesťkrát menej ako tradične dostane dieťa pri vaginálnom pôrode.

 

Ďalšou príčinou kolík a refluxov je aj časté používanie antibiotík pred cisárskym rezom na ochranu pred streptokokom B alebo na prevenciu infekcie po reze, či dokonca aj pred prirodzeným pôrodom na zbavenie sa obyčajnej baktérie Ecoli. Stačí si pozrieť online fóra, ako sa jej ženy boja, skúsenosti, ako antibiotiká na ňu nezaberajú a pod. Antibiotiká však zničia aj dobrú mikroflóru pred pôrodom, čo je veľmi nebezpečné, lebo to komplikuje pôrod a tiež zdravie novorodenca.

 

Pri všetkých troch deťoch som asi v 6. mesiaci tehotenstva mala pozitívny výskyt Ecoli. No za každým som odmietla antibiotiká a do pôrodu som sa Ecoli zbavila úplne prirodzene. Dokonca som mala grotesktnú situáciu týždeň pred pôrodom s primárom trebišovskej pôrodnice, odkiaľ som následne zutekala pre nátlak do cisárskeho rezu. Prišla som na kontrolu a nevybrala som antibiotiká, takže predpis mi ostal v tehotenskej knižke, načo sa najprv hlavná sestra a neskôr samotný primár rozčúlili. Môj argument bol, že to zaberá na funghi (huby), ale nie na baktérie a preto som to nechcela. No zároveň som už mala v ruke výsledky výteru, na ktoré ma pred týždňom, teda pri predpísaní antibiotík, pán primár poslal a tie boli negatívne!

 

Neantibiotikové riešenie som našla v knihe Dr. Bradleyho “Pôrod koučovaný manželom”, ktorá pomáha pripraviť sa na prirodzený pôrod a vystríha pred tak rozšírenými chybami. Okrem správnej hygieny, to ale neznamená používanie parfumovanej a či inej kozmetiky, ale najmä opatrnosť v intímnom živote, pomáha posledné týždne pred pôrodom nenosiť spodné prádlo (keď sa žena aj tak zväčša zdržiava doma). Nielenže to zabráni prenosu Ecoli, ktorá sa bežne vyskytuje v análnej časti, ale tiež to posilní vaginálne svalstvo, čo je v kombinácii s častými drepmi najlepšia prípravu na poslednú fázu pôrodu.

 

Prosím, v žiadnom prípade neliečte dieťa antacidmi – liekmi proti refluxu. Aj u dospelých je táto liečba katastrófou, nerieši príčinu. Znižovanie kyseliny bráni tráveniu, čo vedie k ďalším problémom. Riešenie je pritom veľmi jednoduché. Probiotiká, ktoré sa dajú podávať bábätku hneď po narodení, hoci bežne dostupné probiotiká sú obmedzené len na pár kmeňov. Kojaca matka by v takom prípade mala sama uživať veľké množstvo priobiotík. Až obrovská dávka 25-50 biliónov probiotických baktérií podľa Dr. Tunis Hunt Jr. privodí zmenu.

 

Bábätko s refluxom a kolikou je nočná mora a najčastejšie príčina postnatálnych depresií u matiek. Je to zároveň bezdôvodné týranie dieťaťa, keď dnes vieme, kde je príčina a ako ju odstrániť. Hodiny kriku a neustále zvracanie mlieka nedovolia dieťaťu ani matke sa riadne vyspať a spokojne fungovať. Som presvedčená, že takéto skúsenosti najlepšie odrádzajú od materstva. Keď si žena prvé mesiace má dieťatko vychutnávať, k čomu jej pomáhajú všetky hormóny, no ona sa cíti ako úplne zlyhávajúca, nebude sa na ďalšie babätko tešiť. Kolikové bábätka, traumy pri pôrode, či problematické tehotenstvá často spôsobené len nesprávnou stravou, ktorá stimuluje helicobaktera, sú dôvodom, prečo ženy podvedome, či vedome nechcú mať ďalšie deti.

 

Tí, ktorí chcú také ženy nazvať egoistickými, by sa mali najprv pozrieť na stav našej medicíny, ktorá ženám s pôrodmi a bábätkami veľmi nepomáha, ale práve naopak im materstvo sťažuje a komplikuje. Obávam sa, že egoizmus, finančné záujmy ale i nevedomosť sú práve problémom lekárskej profesie v tejto oblasti. Nemusí to byť ani náboženstvo, aby ženy motivovalo k veľkodušnému prijatiu detí, lebo túžba mať dieťa je i hormonálne daná, pokiaľ si ženy neprežili silnú traumu.

 

Možno sa niekedy v nevedomosti, v ktorej ich však lekári radi ponechajú, chcú vyhnúť bolesti, čím si celé materstvo a častokrát zároveň aj manželstvo len skomplikujú. Spoliehať sa na lekárov je v čase internetu krajne nezodpovedné od rodičov, ktorí jediní majú zodpovednosť za svoje dieťa, lebo od žiadneho lekára nevysúdia nič. Žiaľ, pre mnohých lekárom stačia tituly, pečiatka a mýty, ktoré im angličtiny neznalí pacienti ľahko zjedia.


Kategória: Materstvo