Prevenciou postihnutia sú vitamíny, nie potrat!

transparentpixel

Venujte CBR 2% Vašich daní

transparentpixel

Za slobodu voľby v očkovaní

transparentpixel

Čakáš nečakane dieťa?

 

transparentpixel

Aby ste kvôli deťom nezažili peklo...

Spite s nimi. | 17.6.2016

Už mám tretie bábätko a najčastejšiu otázku, ktorú neustále dostávam, je: ako spí moje bábätko v noci? prespí celú noc? budí sa v noci? a obdobne. Veľmi sa tejto otázke vždy poteším, lebo mi dovolí vysvetliť, čo zjavne už celé generácie ostáva prekrútené. Moja odpoveď je, že moje bábätko sa budí v noci a ja ho kojím a veľmi sa tomu teším. Ak by totiž spalo viac ako 6 hodín, bol by to spúšťač mojej ovulácie. A ovuláciu si tak skoro po pôrode naozaj neželám.

 

Keď máte bábätko, potrebujete sa mu venovať a príroda či Boh to tak zariadil, že intenzívne kojenie zadržuje ovuláciu u ženy a s ňou aj možnosť znova otehotnieť. Určite je to mnohým ženám jasné, lebo sa dostali do takej situácie. Nejasné može však byť len to, čo predčasnú ovuláciu vyvolalo. Mnoho webstránok píše, že exkluzívne kojenie zabraňuje otehotneniu. Gynekologóvia, ktorí chcú predať čo najviac hormonálnej antikoncepcie, tvrdia, že ani prvých 6 mesiacov nič nie je garantované. A to naozaj nie je, ak nedodržíte isté pravidlá.

 

Pri treťom dieťati som nedodržala pravidlo exkluzívneho kojenia prvých 6 mesiacov, no napriek tomu som neotehotnela. V 2. mesiaci som z vyčerpania dostala horúčku, ktorá mi takmer spôsobila stratu mlieka. Rýchlo som nasadila bylinky a kojila takmer každú polhodinu. A nakoniec sa dieťa rozkojilo, hoci na radu www.mamila.sk som hlavne k večeru prikrmovala už v 3. mesiaci avokádom, banánom, nesladeným smotanovým jogurtom a pod. Mlieko sa znova super rozbehlo.

 

A hoci má teraz už takmer 8 mesiacov a teda okrem materského mlieka papá aj iné, vždy dbám o to, aby pauza medzi kojením nebola viac ako štyri hodiny. Možno by mohla byť aj trochu viac, ale pre istotu ho nakojím, než aby som rizkovala predčasnú ovuláciu. Bábätka v noci normálne neprespia viac ako 5 hodín v kuse, lebo ich zobudí hladné bruško, kde potrebujú niečo doplniť. A to je jedno, či ide o kojené alebo umelo kŕmené dieťa. Pre ženy, ktoré nekoja, táto stratégia zjavne neprichádza do úvahy. Riešením sú už len prirodzené metódy plánovania rodičovstva - viac na www.prirodzena.sk.

 

Poznám ženy, ktoré skoro ovulovali, lebo napr. v druhom mesiaci po pôrode ich dieťa prespalo celú noc. Niektoré tomu napomáhajú tým, že dieťa zabalia do tzv. zázračnej deky, ktorú som si aj ja kúpila, no našťastie som ju nikdy v noci nepoužila. Ale aj do normálnej deky sa dá dieťatko tak zabaliť, že si nevie vyslobodiť ruky a tak sa nimi nezobudí. Ďalšia vec, ktorá môže navodiť ovuláciu, je biele alebo modré svetlo pri kojení v noci. Všeobecne sa odporúča v noci používať červené alebo oranžové svetlo, lebo tie nenarúšajú hormóny. Hormonálne poruchy spôsobené umelým osvetlením v noci, prácou v noci či dokonca uvoľňovaním nebezpečných látok z plastov, v ktorých sa predáva fast-food, podľa štúdií môžu viesť aj k vzniku rakoviny.

 

Ako som opísala vyššie, tak sa mi podarilo neovulovať vždy 16 mesiacov od pôrodu. Tentokrát skúsim to natiahnuť na ešte dlhšie. Sú totiž ženy, ktoré neovulujú aj 2-3 roky. Je to ohromná pomoc pre prirodzené odstupňovanie detí. Veľmi to samozrejme pomáha aj manželstvu, keď nepotrebujete stresovať z možného skorého otehotnenia. U žien po cisárskom reze je to oveľa dôležitejšie, hoci sa dá porodiť aj bez odporúčanej dvojročnej pauzy po predchádzajúcom pôrode – všetko závisí od zdravia ženy.

 

Znamená to, že máte byť niekoľko rokov nevyspatá? To vôbec nie. Kojenie v noci, ak dieťa spí v posteli s matkou, podnecuje vylučovanie oxytocínu, ktorý zároveň úspáva ženu. Nejedná žena, ktorá spí s bábätkom, potvrdí, že nie raz zaspala skôr ako bábätko. Nočné kojenie je veľmi dôležité, hlavne ak sú problémy s nedostatkom mlieka. Dôležitá je poloha v akej žena s bábätkom spí, aby si úplne nezničila chrbticu. Tu pripájam fotografie ako kojiť poležiačky. Posledná je možnosť ako kojiť poležiačky cez deň, tzv. biologické kojenie, niekedy to môže byť aj alternatíva v noci, ak dieťaťu niet pomoci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odporúčam dlhý vankúš, ktorý sa dá použiť z jednej aj z druhej strany, keď preskakujete bábätko. Z polohy 2 je únikom len vstať z postele, čo sa mi moc nechce. Preto preferujem používať vankúš ako bariéru pre dieťa, aby nespadlo a ja spím v strede postele. Na podporu chrbta pri kojení používam ergonomický vankúš a keď sa dieťa odpojí, alebo ho malíčkom odpojím, potom sa otočím na druhú stranu (často ešte aj bábätko pretočím na druhú stranu) a spím na ergonomickom vankúši vždy s malým vankúšom medzi kolenami. To je odporúčanie chiropraktikov pre každého. O chrbtici však nabudúce, poďme k spaniu s bábätkom.

 

Konvenčná medicína varuje, že spať s bábätkom v jednej posteli vraj môže spôsobiť SIDS (syndróm náhleho úmrtia dieťaťa), čo je úplne mýtus. Štúdie ukazujú pravý opak, že matka najlepšie vníma dieťa, aj keď spí a to práve znižuje pravdepodobnosť SIDS. Stačí už I to, že dieťa spí v postieľke, no v tej istej izbe ako matka. O príčinach SIDS budem písať niekedy inokedy. V každom prípade je najideálnejšie spať s dieťaťom, kým ho kojíte, no aj keď tiež dieťa odstavíte a zaistíte, že Vás nekopne do už tehotného bruška.

 

Odstaveniu sa venuje veľa fór a webstránok, možno aj ja niekedy v budúcnosti. Určite však neskúšajte dať dieťa spať vyplakaním sa. Taký plač poškodzuje mozog dieťaťa, narúša však aj jeho vzťah k matke. Je veľa stratégii ako uspať dieťa, aj keď to trvá nejakú chvíľu. Neľutujte sa, že možno niekedy musíte ho pohojdať na rukách, aby rýchlejšie zaspalo. Máte aspoň posilovňu zdarma. Hoci sama niekedy žasnem, ako ešte vládzem, keď už odpadávam od únavy. Našťastie také uspávanie nie je časté.

 

Dá sa ísť spať aj do inej postele a vtedy nezabudnite obkolesiť dieťa pevnými vankúšmi, aby keď bude rozhadzovať rukami na kontrolu malo dojem, že ste stále pri ňom. Keď už vydáva zvuky, treba ho nakojiť alebo zobrať do svojej postele. Zdvíhať dieťa v noci však považujem za veľmi únavné. Unavné býva predovšetkým choré dieťa alebo zlé zmanažované prikrývanie v noci. Bábätká majú oveľa vyššiu cirkuláciu, keď spia, takže nepotrebujú taký hrubý paplón, ak ho vôbec potrebujú, ako rodičia. Rozhoručené a spotené dieťa sa častejšie budí a s ním aj vy. Len toto je tá nepríjemnejšia stránka spania spolu, ktorej sa dá vyhnúť.

 

Určite netreba zanedbať čas s manželom, to sa dá aj v inej posteli, či na gauči. Manžel v posteli s bábätkom je možnosťou, ale iba ak Vy ste medzi nimi. Muži sa ťažšie budia, majú ťažké ruky, ktoré v spánku by mohli aj ľahko zlomiť ruku dieťatku. Osobne to riešim tak, že spím medzi dvoma najmladšími deťmi, lebo to staršie sa ešte stále budí zo sna, niekedy odkope (aj to sa dá riešiť spacím vakom) a chce pozornosť mamky hlavne, keď sa narodí bábätko. Vtedy rodičia nepomôžu žiarlivosti tým, že pošlú staršie do škôly, či spať na druhú posteľ, nedajbože ešte do inej izby. Deti potrebujú svoj čas postupne sa odpútavať od rodičov. Rešpektovaním ich potrieb si život neskomplikujete, práve naopak.

 


Kategória: Materstvo